Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Dorazily bouřky a déšť, deštivé počasí i na počátku týdne

3. 8. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 8. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hrozí i vydatné srážky a vzestupy hladin toků. Dorazily bouřky a déšť, deštivé počasí i na počátku týdne Zdroj fotografie: 123rf

Po delším slunečném a klidném období začíná počasí u nás ovlivňovat frontální rozhraní. V Čechách se už během dne tvořily jak lokální bouřky, tak jejich spojením i mohutné pole intenzivních srážek, které ovlivnilo hlavně západní Čechy.

Nejvíce zatím pršelo právě na západě a ve středu Čech, vysoké úhrny jsou lokálně hlášeny i z jižních Čech. Nejvyšší úhrny byly zaznamenány v Praze, Ruzyni (57 mm !) a Husinci, Řeži (54 mm). V obou případech má největší podíl na tak vysokém úhrnu večerní silný déšť. Na západě Čech jsou dosavadní úhrny maximálně kolem 40 mm. Příznivé je, že vydatné srážky zasáhly hlavně oblasti s málo nasycenou půdou a nedošlo tak k rozvodnění vodních toků (aspoň v rámci měřicích stanic).

Intenzivní déšť čekáme místy i zítra. Nejvíce bude zřejmě pršet na jihu Čech a na Vysočině včetně jejího okolí. Za celý den zde může spadnout místy 30-60 mm srážek. Ale kvůli komplikované situaci se vydatné srážky mohou objevit i jinde a doporučujeme tak sledovat aktuální vývoj na radaru.

V podobném duchu se ponese i úterý. Opět se místy objeví vydatnější déšť, což by mohlo být komplikací hlavně v místech, kde bude po nedělních a pondělích deštích nasycená půda. Situaci budeme dál sledovat a upřesňovat.

Od středy se bude znovu oteplovat a od pátku už mohou teploty v nížinách znovu atakovat třícítku. A podle aktuálních materiálů by teplé a slunečné počasí mělo minimálně několik dní vydržet.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024