Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tropických dní je letos zatím málo, napraví to zbytek léta?

27. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Třeba v Praze jsme zatím jsme měli jen tři dny s teplotu nad 30 °C Tropických dní je letos zatím málo, napraví to zbytek léta? Zdroj fotografie: 123rf V minulém roce bylo do 27. července zaznamenáno v Praze-Libuši celkem 19 tropických dní, tedy těch s překročením hodnoty 30 °C. V roce 2018 jich bylo za stejné období děvět. Letos jsme zatím zaznamenali pouze tři tropické dny. Ve srovnání s minulými dvěma lety je letošní léto tedy postatně slabší, nejen z hlediska maximálních teplot, ale i těch průměrných. Pouze 3 tropické dny do 27. července jsme zaznamenali naposledy v létě 2011, od té doby bylo vždy tropických dnů víc.

Letošní léto však může svou bilanci ve svém zbytku ještě v pohodě dorovnat. Aktuální výhled ukazuje, že v první třetině srpna budou teploty přes den poblíž tropické třicítky. V roce 2018 jsme během srpna zaznamenali celých 13 tropických dní, takže je vidět, že i srpen umí pěkně zatopit pod kotlem.  A v minulých letech bývaly tropické teploty občas k zažití ještě v polovině září. Léto zkrátka zdaleka nekončí. 

Pokud bychom se ale podívali na letní období třeba v sedmdesátých a osmdesátých letech, tak bychom vůbec o letošním létu nemohli říci, že je chladné. V roce 1980 bylo v červenci v polovině dní méně než 20 °C! Jen třikrát tehdy teploty překročily 25 °C a ani jednou se za celý červenec nedostaly nad 30 °C. Za posledních 50 let se stalo hned desetkrát, že se za celý červenec teplota ani jednou nepodávala přes 30 °C.

Pro zajímavost - 20. července 1981 byla zaznamena vůbec nejnižší maximální červencová teplota, když v Praze-Libuši naměřili nejvyšší odpolední teplotu pouze 11,2 °C! Ve výslekdu můžeme říct, že letošní léto je zatím realtivně chladné oproti minulým letům, ale je stále o něco teplejší, než byl průměr v sedmdesátých a osmdesátých letech.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024