Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po pátečním výrazném oteplení dorazí bouřky a trvalý déšť

9. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 7. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pátek se místy objeví tropické teploty, na jihu Moravy až do 33 °C. Po pátečním výrazném oteplení dorazí bouřky a trvalý déšť Zdroj fotografie: 123rf

Po velkých teplotních rozdílech uplynulých dní k nám v pátek přechodně pronikne velmi teplý vzduch. Jeho příliv bude docela razantní a vyžene odpolední maxima na 28/32 °C, jen na Karlovarsku může být nepatrně chladněji. Naopak v nížinách jižní Moravy by nás nepřekvapilo ani dosažení 33 °C. Ve srovnání s minulým létem to nejsou žádné extrémní hodnoty, ale na poměry toho letošního nás čeká jeden ze zatím nejteplejších dnů.

Tropické teploty se ale dlouho nezdrží. Už v pátek odpoledne se objeví první lokální přeháňky a bouřky. Čekáme je hlavně v Čechách a na Vysočině a ojediněle mohou být doprovázené i kroupami nebo silným větrem.

V noci na sobotu bude srážek přibývat a ráno už bude na většině území pršet. Během soboty se bude déšť jen velmi pomalu odsunovat dál na východ, na východě Moravy a Slezska vydrží pravděpodobně až do večera. Morava a Slezsko zaznamenají i velmi nízké odpolední teploty, jen kolem 15 °C. Může se dokonce stát, že odpoledne bude při dešti chladněji než ráno!

Celkově za pátek a za sobotu může znovu napršet poměrně dost srážek. Modely počítají s nejvyššími úhrny v pásu mezi jižními Čechami a Jeseníky, zde to může být místy přes 30 mm a lokálně i více.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024