Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Velké teplotní rozdíly v rámci Česka

8. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na severu Čech bylo ve středu jen 15 °C, jih Moravy až 25 °C! Velké teplotní rozdíly v rámci Česka Zdroj fotografie: 123rf.com

Ve středu se nad naším územím nacházelo teplotní rozhraní, i když šlo spíše o studenou frontu, která se propadla od severu a nad Českem už ji docházejí síly k dalšímu postupu. Na sever Čech přinesla velmi studený vzduch (na červencové poměry) doprovázený deštěm, během středy se srážky dostaly do celé severní poloviny Česka. Nakonec je deště trochu více než se čekalo v předpovědích.

Situace přinesla zajímavé rozdíly v počasí v rámci Česka. Na severu Čech od ránu mají zataženo a jak se přidal déšť, tak denní teploty na Liberecku vůbec nepřekročily 15 °C. Naopak na jihu Čech i jihu Moravy, spíše tedy jen v těch nejjižnějších částech, zůstalo až do odpoledních hodin polojasno a teploty vyrostly až k hranici 25 °C (tolik bylo na některých částech jižní Moravy - Znojemsko, Břeclavsko). Na jihu Čech měli okolo 23 °C. Odpolední teploty se tak mezi severem a jihem Česka lišily o 10 °C a úplně odlišný byl i stav počasí.

Ještě i ve čtvrtek bude na jihu znatelně tepleji než na severu, ale už se rozdíl zmenší. Teplotní rozhraní bude ustupovat zase zpátky k severu. Na jih Česka se tak studený vzduch vůbec nedostane a ve čtvrtek zde znovu může být 25 °C nebo i více. Na severu území čekáme ve čtvrtek ještě velkou oblačnost, ale maxima už půjdou ke 20 °C. V pátek už teplotní rozdíly v Česku zmizí, na celém území se oteplí až na zhruba 28 °C, lokálně i ke 30°C.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024