Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tropická vedra zatím stále nejsou v dohledu

6. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Další dny budou proměnlivé a spíše chladnější. Tropická vedra zatím stále nejsou v dohledu Zdroj fotografie: 123rf.com V pondělí se nám opět ochladilo, čímž počasí znovu ukázalo, že s nějakou vlnou silných tropických veder letos nepočítá. Nad 30 °C se teploty dostaly zatím jen párkrát a ani jednou nikde v Česku nepřekročily ještě 32 °C. V minulosti bychom se tomu nedivili, ale poslední roky nás vycvičily na vlny tropických veder. Žádná taková silnější leto ještě nepřišla a podle předpovědi se ani nechytá. I když léto bude ještě dlouhé. 

V úterý čekáme při proměnlivé oblačnosti maximální teploty pouze do 21 °C. Ve středu a čtvrtek se bude naše území nacházet na pomezí chladného a teplejšího vzduchu, takže na jihu území bude podstatně tepleji než na severu. Na severu čekáme i více oblačnosti a také místní déšť, na jihu spíš oblačno. Ve středu čekáme teploty na jihu území až kolem 23 °C, na severu pouze 16 °C při zataženu a dešti. Srážek by nemělo spadnout až tak mnoho. Čtvrtek se jeví celkově tepleji, na severu okolo 20 °C a na jihu i 27 °C a déšť jen ojedinělý. Tato předpověď se ale může změnit, pokud se frontální pásmo jen malinko posune oproti plánům. 

Pátek by mohl zase dát ochutnat léto - na krátko by o nám měl proniknout teplý vzduch, při kterém by teploty vyšplhaly až ke 29 °C. Dočasně se může i vyjasnit. Už večer a v noci na sebotu je srazí fronta s občasnými přeháňkami a bouřkami. O víkendu se pak prosadí znovu chladný vzduch a maximální teploty zůstanou pod 24 °C, spíše okolo 22 °C. V sobotu ještě i při doznívajícím dešti. Na začátku dalšího týdne očekáváme oteplování jen zvolné. Přestože slunce na obloze zase převáží, tak na 25 °C se teploty dostanou asi ve středu a na 27 °C v závěru příštího týdne. Zkrátka, tropickému počasí se letošní léto chce vyhnout jak jen to jde. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024