Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Řeky jsou na začátku prázdnin plné vody

3. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výjimkou je západ a severozápad Čech Řeky jsou na začátku prázdnin plné vody Zdroj fotografie: 123rf I když hlavní deště už pominuly a stupně povodňových aktivit už téměř zmizely, tak po dvou deštivých měsících je na tom česká krajina z hlediska stavu vody velmi dobře. Půdy jsou velmi nasyceny, stavy řek jsou nyní většinou výrazně nad průměrem pro toto období a konečně už se pomalu zvedly i podzemní vody. Díky pořádnému prolití krajiny se stavy vody v řekách udrží na solidních úrovních ještě nějakou dobu. 

Některé řeky v oblasti východních Čech a Českomoravské vrchoviny byly ještě v pátek ráno na historickém maximu pro tuto část roku, nebo se maximu blížily. Nejvíce se vymyká říčka Loučká tekoucí z oblasti Litomyšle přes Vysoké Mýto do Pardubic. Zde vydržel druhý stupeň povodňové aktivity ještě ve čtvrtek večer a první stupeň by měl být zrušen až během soboty. Srážky už přitom nyní nečekáme, poslední se objevily ve čtvrtek jen ve formě přeháněk. Ale nasáklá krajina bude řeky nyní ještě nějakou dobu zásobovat.

Vynikající sezonu tak mají letos vodáci, všechny významné řeky mají dost vody. Vltava, Lužnice, Sázava, Morava na tom budou dobře minimálně ještě v nejbližších týdnech, i kdyby nepršelo. Na západě Čech je to trochu slabší. Ohře je na průměru, ale zde průtok zajišťují přehrady. Málo vody má tak z běžných vodáckých toků jen Ploučnice. Průměrné stavy vody jsou na Jizeře, Berounce a Otavě. Zatím jsou sjízdné dobře, ale při očekávaném sušším období budou klesat do podprůměrů. 

Celkově letošní léto zřejmě vodákům bude přát, pokud tedy nepřijde hodně horký a suchý zbytek prázdniny, tak je našlápnuto dobře.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024