Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko zažilo první tropickou noc, jsou tu další bouřky

2. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Středeční teploty byly zatím nejvyšší z celého roku Česko zažilo první tropickou noc, jsou tu další bouřky Zdroj fotografie: 123rf.com V Praze bylo ve středu odpoledne naměřeno 32,2 °C a jednalo se tak o zatím nejvyšší teplotu zaznamenanou na českém území v tomto roce. Také na dalších místech se blížily ke 32 °C. Následovala pak první letošní tropická noc, během které se hodnota na teploměru v Praze-Klementinu nedostala ani na chvíli po 20 °C. Mimo centrum Prahy však teploty pod dvacítku klesly. I tak byla noc velmi teplá.

Včera se objevovaly zase po čase lokální bouřky, nejsilnější pak v noci na čtvrtek v oblasti Beskyd, kde zaznamenali na stanici Horní Lomná 34 mm vody. Jinde byly přeháňky slabší a nedosáhly nebezpečných úrovní. Jiné je to ale nyní ve čtvrtek, kdy byla vydána i výstraha. Lokálně by bouřky mohly přinést až 30 mm srážek a to na více místech. Už před polednem hodně bouřilo na severozápadě Čech a nové bouřky se tvořily v jižních Čechách.

Už ve středu se bouřky objevovaly v Německu, kde dosáhly místy extrémní síly s kroupami o velikosti pingpongových míčků. U nás budou tentokrát slabší.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024