Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Květen byl o dva stupně chladnější než normál

6. 6. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 6. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Celkový úhrn srážek lehce překročil normální hodnotu. Květen byl o dva stupně chladnější než normál Zdroj fotografie: 123rf.com

Letošní květen nenavázal na teplotně nadprůměrný březen a duben a stal se prvním měsícem roku 2020, který byl chladnější než dlouhodobý průměr. Odchylka od aktuálního normálu 1981-2010 dosáhla poměrně značných -2,1 °C. To stačilo k tomu, aby se letošní máj stal 10.-11. nejstudenějším za posledních 60 let. Teploty byly skoro celý měsíc pod průměrem, jen 5 dní přineslo nadprůměrné teplo. Nejchladnější byl 12. květen s průměrnou teplotou jen kolem 4,5 °C (odpovídá spíš konci března)

Je zajímavé, že podobně studený byl květen i loni, dokonce ještě o dvě desetiny chladnější. Naopak, květen 2018 se zapsal do statistik jako mimořádně teplý, prakticky letní.

Zajímavý je nejen celkový průměr, ale i celkové minimum -10,4 °C naměřené 6. května na Kvildě, Perle. K historickému minimu z roku 2011 zbývaly ani ne tři stupně. Naopak historické maximum 35 °C staré 15 let s velkou rezervou odolalo.

Srážek spadlo v průměru 74 mm, o 7 % víc než je normál. To není nijak velký rozdíl, ale k zlepšení sitace se suchem přispěly i nižší teploty spojené s menším výparem. A i lehce podprůměrný (93 %) sluneční svit. Nejvíce pršelo v Moravskoslezském kraji (v průměru 120 mm).



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024