Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sucho v Česku se výrazně zmírnilo

5. 6. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 6. 2020 | mm, meteocentrum.cz;Intersucho
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Opakované srážky značně vylepšily situaci ohledně půdního sucha v Česku. Sucho v Česku se výrazně zmírnilo Zdroj fotografie: 123rf Zatímco v dubnu převažovalo na obloze slunce a stav sucha se výrazně zhoršoval, květen přinesl pozvolné vylepšování hlavně ve svrchních půdních horizontech.

Srážky, které v několika vlnách pokropily českou krajinu už se projevují i na statistikách sucha, které pravidelně vyhodnocuje projekt Intersucho.

V neděli 31.5., ke které je poslední vyhodnocení, bylo horší než mírné sucho pouze na 7,5 % území (pro srovnání, 10.5. to bylo více než 50 %). Celkově je na tom severní polovina Česka o něco hůře než ta jižní. Lepší je situace ve svrchních 40 cm půdy, kde je i mírné sucho velmi vzácným jevem. V hlubších vrstvách je ale nedostatek vláhy stále patrný na většině území Česka.

Dnes (5.6.) můžeme předpokládat, že na většině území se od neděle situace ještě zlepšila. Pomohou i srážky o víkendu a na začátku příštího týdne. Povrchové sucho tak prakticky vymizí, ale není jisté, jak moc deště pomohou hlubším vrstvám půdy.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024