Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Předčasný Medard? Přichází další deště

3. 6. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 6. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Minimálně do pondělí bude alespoň v části Česka pršet Předčasný Medard? Přichází další deště Zdroj fotografie: 123rf.com

Pranostika o Medardovi a čtyřiceti dnech deště patří mezi nejznámější lidová rčení o počasí. Nemůžeme jej samozřejmě brát úplně doslova, ale jako upozornění na častější srážky začátkem léta plní svůj účel.

Letos by se dalo říct, že medardovské počasí dorazilo o něco dříve. Opakované deště zalily většinu Česka už v květnu, první červnové dny přinesly řadu přeháněk a dokonce i bouřky. Mimořádný deficit z minulých let samozřejmě dosavadní deště nenahradily, ale přínos pro vegetaci můžeme vidět na každém kroku.

Ve čtvrtek budou srážky přibývat hlavně odpoledne, nejvyšších úhrnů se pravdědobně dočkají Čechy. Zde se znovu může objevit i nějaká bouřka. V pátek bude deštivé naopak hlavně dopoledne, odpoledne už bude srážek zase ubývat.

V sobotu by mělo být srážek relativně méně, čekáme jen místní přeháňky asi na polovině území. Naopak bohatší na srážky bude zřejmě neděle i pondělí. Zajímavý bude teplotní rozdíl mezi západem a východem státu - od soboty do pondělí očekáváme maxima v Čechách kolem 16-19 °C, naopak na (jihovýchodní) Moravě a ve Slezsku může být až 23 °C, resp. v pondělí do 21 °C.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024