Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Léto bude asi chladnější než v minulých letech

29. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 5. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dlouhodobé modely ukazují na průměrné teploty Léto bude asi chladnější než v minulých letech Zdroj fotografie: 123rf Letošní léto stráví kvůli omezením v cestování doma v Česku více Čechů než je obvyklé, takže ještě více než kdy jindy se zajímáme o předpověď počasí na léto. Samozřejmě že odpověď na otázku, jak bude v kterých dnech a týdnech léta, ještě neznáme. Jediné, co můžeme zkusit aspoň trochu odhadnout, je to, jaké bude léto jako celek. A k tomu nám slouží zejména sezónní modely, které předvídají vývoj teplot na několik měsíců dopředu. 

Nyní, když stojíme na prahu letních měsíců, nám ukazují, že období od června do srpna bude mít teplotní odchylku zhruba +0,5 °C od dlouhodobého normálu. Červen by mohl být ve srovnání s průměrem lehce nad normálem, července a srpen už vidíme spíše na úrovni průměru. Pokud vezmeme ale v úvahu, že jde o normál posledních několika desetiletí, tak je to trochu jinak. Protože v posledních letech se v Česku letní období výrazně oteplilo a minulá dvě léta měla ochylku od normálu více než +2 °C. Takže pokud se vyplní prognóza, bude letošní léto podstatně chladnější než minimálně ta dvě poslední, která si pamatujeme. 

Tudíž lze říci, že léto budeme asi vnímat jako poněkud chladné. Naše vnímání léta se totiž v poslední době hodně posunula, zvykli jsme si na trvalé tropické teploty a nepřekvapí nás ani útok směrem ke 40 °C. Zvykli jsme si na slunečné dny a jen místní bouřky. Takže pokud se stane, že se teploty budou držet jen okolo 25 °C a některé dny celé proprší, budeme se divit. Ono středoevropské léto nikdy nebývalo ve znamení dvou měsíců tropických teplot v kuse. To, co se nám bude zdát jako chladné, bývalo dříve normální. 

Současně ale musíme dodat, že tyto dlouhodobé předpovědi jsou nadále velmi orientační. Při plánování domácí dovolené tak bude záležet spíše na štěstí.




Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024