Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Chladný víkend, od pondělí výraznější oteplení

29. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 5. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tropická třicítka ale zatím asi nepadne. Chladný víkend, od pondělí výraznější oteplení Zdroj fotografie: 123rf Chladnější režim počasí nám krásně vydrží do konce měsíce, což bude už v neděli. Pátek i sobotu nabádnou proměnlivou oblačnost prakticky beze srážek a denní teploty stále pod 20 °C, v sobotu spíše do 18 °C. V neděli se k tomu ještě přidá občasný déšť, který zasáhne většinou území. Teploty by měly být převážně ještě nižší, při trvalejším dešti jen do 15 °C, při odpoledním místním vyjasnění hlavně na severu Čech až 18 °C. Ale bude to na květnové poměry dost studený víkend.

V pondělí se začátkem nového týdne a i června začne také nové počasí. Odstartuje výraznější oteplení, pondělní teploty už vystoupí na 18/22 °C a s menší oblačností beze srážek. V dalších dnech se výrazněji oteplí, když úterní maxima očekáváme do 23 °C, středeční už do 25 °C a čtvrteční dokonce až do 27 °C. Tím se dostaneme dokonce už nad úroveň normálu pro začátek června, i když jen zlehka. Všechny tyto dny by měly být spíše beze srážek, ve čtvrtek možná s nějakou přeháňkou. 

Od pátku příštého týdne už se modely více rozcházejí, slibují četnější srážky (hlavně v přeháňkové podobě) a teploty už nejisté. Sice u nás zřejmě bude teplejší vzduch přetrvávat, jenže díky větším srážkám už se denní teploty dál zvyšovat nebudou. Na letních teplotách se tedy udržíme, ale na tropickou třicítku se v příštím týdnu ještě spíše nedostaneme. Maxima mezi 25 a 30 °C však na začátek června budou i tak už nadprůměrná.




O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024