Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Deště v příštích dnech ubude, výraznější oteplení až příští týden

25. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 5. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nad 25 °C se dostaneme v prvním červnovém týdnu. Deště v příštích dnech ubude, výraznější oteplení až příští týden Zdroj fotografie: 123rf V posledních dnech se vyskytovaly srážky velmi četné a zasahovaly průběžně celou republiku. Nyní toto vlhčí období končí, ještě v úterý máme přeháňkový den, ale už spíše jen ve východní polovině republiky. Denní teploty ještě zůstanou do 18 °C, tedy moc nevybočí z minulých dní, na současnou část roku jsou výrazně podprůměrné. Středa už nabídne menší oblačnost, zůstane beze srážek a denní teploty zase po čase vyskočí i nad 20 °C. Trochu překvapivě to ovšem bude vrchol teplého počasí v tomto týdnu. Vrchol hodně malý.

V noci na čtvrtek očekáváme přechod srážkového pásma, které přejde od severozápadu k jihovýchodu. V Čechách bude pršet už v noci a nad ránem, na Moravě až dopoledne.  Po přechodu srážek se již během dne vyjasní, současně se však teploty srážkami sníží a maxima opět zůstanou pod 20 °C. A zbytek týdne? Od pátku do neděle bude pokračovat studenější ráz počasí, nadále teploty nepřekročí 20 °C, přestože už se bude květen chýlit ke konci. Konec týdne by sice měl přinést méně srážek než tomu bylo v předchozích dnech, ale stále se lokální přeháňky dají očekávat.

A příští týden? To už bude červen a s ním dorazí i konečně výraznější oteplení. Během úvodních červnových dní tak teploty prorazí 20 °C a rychle zamíří i k hranici 25 °C. Druhá půlka příštího týdne je ještě trochu daleko, a zatím se tam modely přiklánějí k teplému počasí nad 25 °C a místním přeháňkám, už i bouřkovým. Letní počasí tak přece jen propukne, letos si dá vcelku načas, aspoň ve srovnání s dřívějšími lety.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024