Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Fronta zalila většinu Česka, další srážky se blíží

12. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 5. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Více pršelo v Čechách, na Moravě bylo srážek méně. Fronta zalila většinu Česka, další srážky se blíží Zdroj fotografie: 123rf.com

Výrazná studená fronta, která přecházela včera přes Česko a doznívala až ráno na Moravě, přinesla řadu zajímavých meteorologických jevů. Ale nejdůležitějším z nich byl déšť, který na řadě míst na několik dní zajistil vláhu alespoň v horních vrstvách půdy.

Nejvíce napršelo v pásu, který se táhl od západní Šumavy do Krkonoš. Zde to bylo prakticky plošně přes 20 mm, nejvíce na několika místech semilského okresu, v Semčicích a na Labské boudě v Krkonoších - přes 40 mm vody - to už je velmi solidní úhrn. Zbytek Čech a také Slezsko se vměstnaly většinou mezi 10 mm a 20 mm. Nejméně srážek bylo na Moravě - až na lokální výjimky do 10 mm, na Znojemsku pršelo minimálně.

Další déšť se nad naše území nasune ve středu odpoledne. V pásu nejvydatnějších srážek by mělo plošně napršet 10 až 20 mm, možná i více - pravděpodobně půjde o pruh mezi JZ Čechami a Ostravskem. Modely se však na přesné poloze pásu neshodují - může to tak být o pár desítek kilometrů jižněji nebo severněji.

A nemusí to být poslední větší déšť v tomto období - hlavně na jihovýchodě by mohlo výrazněji pršet i v pátek nebo v noci na sobotu.



Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní den bude pravděpodobně nejteplejší den týdne a Velikonoc. Přesto mohou být odpolední maximální teploty ovlivněny saharským prachem, který k nám doputuje v rámci jižního proudění. Saharského prachu v ovzduší očekáváme poměrně velké množství.

29. 3. 2024
Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024