Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Březen ve světě byl druhý nejteplejší v dějinách

17. 4. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 4. 2020 | ms, meteocenturm.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bylo však i místo na světě, kdy byl rekordně chladný! Březen ve světě byl druhý nejteplejší v dějinách Zdroj fotografie: photos.com Meteorologové americké NOAA vydali zprávu o celosvětovém počasí v březnu 2020 a z té vyplývá znovu, že se klima dále otepluje. Březen byl totiž druhým nejteplejší v historii měření, zaostal pouze za březnem 2016, který tak zůstává rekordní. Na přibližně 8 % území světa byl ale letošní březen skutečně úplně rekordní - mezi tato místa patřila evropská část Ruska, Argentina nebo část Japonska. Březen byl pak také rekordně nad oceány severní polokoule. 

Co je velice zajímavé, bylo i jedno místo na světě, kde byl březen 2020 historicky nejstudenější. Je to oblast nad mořem jižně od Islandu. Tahle oblast se ale celkově trochu ochlazuje a jde tak proti trendu celého světa. Je to ale jen poměrně malé území v rámci celého světa, který jako celek naopak prožívá oteplování. Poměrně studený byl březen ještě i v Indii a částečně také v západní části Kanady. 

Také celé první čtvrtletí roku, tedy leden až březen, byly z hlediska teploty na druhém místě za rokem 2016. Kromě obvyklých faktorů nyní globální klima mírně ovlivňuje i koronavirus - nižší znečištění vzduchu způsobené utlumením výroby a dopravy v mnoha částech světa má částečně vliv na to, kolik sluneční energie dopadne na povrch. Čistější vzduch krátkodobě podporuje teplejší počasí, protože znečišťující částice mírně zvyšují vznik oblačnosti a když cznečištění chybí, oblačnosti je méně. Tento vliv je ale spíše jen nepatrný až symbolický a projevuje se jen krátkodobě, než se znečištění zase zvýší.

Celkově je začátek letošního roku dalším teplým obdobím, které zřetelně podepírá tezi o postupném oteplování klimatu na Zemi.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024