Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Velikonoční počasí: stále teplo a převážně slunečno

7. 4. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 4. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mírně se ochladí v pátek a sobotu Velikonoční počasí: stále teplo a převážně slunečno Zdroj fotografie: 123rf Předvelikonoční dny jsou velice teplé a ještě středa i čtvrtek nabídnou teploty v denních hodinách dosahující i přes 20 °C. Ve středu ještě za bezoblačné oblohy, ve čtvrtek se od severu už trochu oblaků odpoledne objevit může. V noci na pátek čekáme přechod slabé studené fronty, která srážky nepřinese, ale zaslouží se pak o mírné ochlazení v pátek, když denní teploty za stále jasné oblohy vystoupí "pouze" na 14/18 °C, tedy o něco níže než je tomu nyní. Díky slunečnu bude i tak venku příjemně.

V sobotu očekáváme maxima 15/19 °C a k tomu zase slunečno. V neděli se denní maxima vrátí na 17/21 °C a slunce na obloze bude dál vládnout, i když už "hrozí" trochu více oblačnosti. Stále by se ale mělo slunce vyskytovat a srážky nečekáme, původně je modely na neděli trochu předpokládaly, ale nyní se odsunuly na Velikonoční pondělí. Tento den by ve střednědobém výhledu jako jediný mohl přinést déšť. Nejspíše jen ve formě přeháněk a ne na celém území. Teploty ještě vystoupí na 16/20 °C, ale s ohledem na blížící se studenou frontu je pondělní předpověď zatím trochu nejistá. 

Po svátcích se zdá nejpravděpodobnější mírné a krátké ochlazení, jež by se mělo nejspíš projevit hlavně v úterý. Přesnou sílu ochlazení ještě neznáme, pravděpodobně se maxima v úterý dostanou někam na 15 °C. Pak se ale znovu oteplí a to dost prudce, ve středu čekáme až 20 °C a na čtvrtek 16. dubna už modely předvídají až 25 °C. Hodně se přitom rozcházejí, takže to berze jen jako vzdálený příslib. Duben se i tak nastavil do celkově teplého režimu a bohužel, také režimu dost suchého, podobně jako v minulém roce.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024