Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Česka se vrátilo sněžení, i do nížin!

29. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 3. 2020 | ms, meteocenturm.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V noci na pondělí se poprašek sněhu objevil i ve městech Do Česka se vrátilo sněžení, i do nížin! Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Téměř na konci března přišlo do Česka další ochlazení, které znovu přineslo sněhové srážky. Na přecházející studené frontě začalo na horách v severní části Čech sněžit venděli okolo 17. hodiny odpolední. Současně s tím se i výrazně ochlazovalo. Postupně se během večera srážky rozšiřovaly od severu směrem na zbytek území a postupně přecházely také ve sněhové i v nižších polohách. Nad ránem se poprašek sněhu objevil místy i v nížinách, třeba v Praze..

Celkové úhrny srážek a potažmo i sněhu jsou ale poměrně malé. Na části území se fronta srážkově neprojevila vůbec, jinde pak pár vloček jako srážky ani nedokážeme změřit. Na hřebenech Krušných hor, Jizerských hor a Krkonoš se jednalo o jednotky milimetrů srážek a tedy několik centimetrů nového sněhu. Na hřebenu hor kolem 10 cm. Poslední týdny jsou trochu suché, po slibně vlhkém začátku března začíná krajina pomalu vysychat a výraznější srážky už by zase pomalu byly na čase.  Tato přecházející fronta na ně ale byla chudá a srážkové poměry moc nevylepší. Zatím je ale ze zimy ještě nějaká zásoba, sucho zatím nenastává.

Další sněhové srážky se mohou objevit ještě v úterý, tedy poslední březnový den. Podle nejnovějších modelů čekáme přeháňky, které budou sice jen lokální a slabé, ale většinou sněhové. Nečekáme více než malé jednotky centimetrů sněhu na horách, v polohách do 800 metrů se sníh držet nebude. Vhledem k zakázanému provozu lyžařských areálů už si tento sníh mnoho lidí neužívá a neužije.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024