Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejnižší teplota celé zimy přišla až 23. března!

26. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 3. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nikdy se to ještě nestalo tak pozdě. Nejnižší teplota celé zimy přišla až 23. března! Zdroj fotografie: 123rf Nyní už máme od minulého víkendu nejen meteorologické, ale už i astronomické jaro. A sotva toto jaro začalo, tak taky začala zima (za okny). Zatímco předtím teploty lokálně překročily i dvacet stupňů nad nulou, tak na začátku tohoto týdne jsme zaznamenali zase přes dvacet stupňů, ale pod nulou! Konkrétně na Jezerní Slati na Šumavě, kde naměřili v pondělí -22,1 °C. Tato teplota se stala nejnižší teplotou naměřenou na českém území v letošní zimní sezoně, což je skutečná rarita. Navíc i druhá nejnižší teplota byla naměřena tento týden, na stejném místě v úterý 24. března bylo -20,6 °C.

Samotná klasická zima od prosince do konce února (i období do 22. března) vůbec nepřinesla na českém území pokles teplot pod -20 °C. Silný ranní mráz chyběl na celém území, když na běžných lokalitách (tedy nepočítáme-li mrazové horské kotliny) se teplot za celou zimu nedostaly ani pod -10 °C. Což je výjimečné. Stejně jako to, že i na řadě jiných míst byla nejnižší teplota naměřena až teď 23. března. Bohužel také v době, kdy ž část vegetace, dokonce i nělkterých ovocných stromů, začala kvést. Což může přinést paradox, že i v extrémně teplé zimě nakonec počínající úroku spálí mráz.

Mimochodem, ačkoliv byly poslední mrazivé dny vlastně nejstudenějším úderem zimní poloviny roku, nepřekonaly teplotní rekrody pro tuto část roku a nedokážou ani zabránit tomu, že i březen skončí patrně jako celek teplotně lehde nadpůrměrný. Možná spadne do kategorie průměru, ale odchylka od normálu bude kladná o 1 až 1,5 stupně. Pár chladných rán na začátku tohoto týdne nebude plně kompenzovat teplé počasí z prvních dvou třetin měsíce.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024