Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Česka přišla zima, která tu nebyla ani v lednu

21. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 3. 2020 | ms, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Už od středních poloh padá sníh Do Česka přišla zima, která tu nebyla ani v lednu Zdroj fotografie: Martin Štros Tak a je to tady! Zima konečně dorazila do Česka. Nebylo na tom nic divného, kdyby to nebylo 21. března, v době, kdy už začalo i astronomické jaro. V sobotu ráno a dopoledne sníh napadl už ve výškách okolo 400 metrů nad mořem, webové kamery ukazují bílou pokrývku třeba ve Vlašimi nebo Klatovech. Na horách je několik centimetrů nového sněhu, více sněží na Šumavě.

Vpád studeného vzduchu přinese v dalších dnech teploty pod -5 °C v nočních hodinách a lokálně i -10 °C. V poslední třetině března! V kontextu průběhu letošní zimy je to zcela kuriózní - je reálně možné, že na některých místech přijde nejchladnější ráno z celé zimní sezony! Tedy že konec března překoná celý prosinec, leden a únor dohromady! Týká se to hlavně ranních teplot, ty denní budou přece jen vyšší než v nejchladnějších lednových dnech. Ale i tak, po naprostou většinu celé zimy jsme měli teplejší počasí než jaké přichází teď na konci března!

Ne že by vpády studeného vzduchu v březnu byly něco výjimečného. V polovině března se objevily celodenní mrazy i před před dvěma lety, kdy 19. března 2018 klesly ranní teploty na zhruba -10 °C. V březnu 2013 se ještě chladnější počasí než nyní vyskytlo v období 22. až 27. března, to byly i celodenní mrazy. Takže jak je vidět, ona ta zima v druhé polovině března není nic, co by stálo za větší pozornost. Ale když nás letošní zima zhýčkala a třeba všechny únorové víkendy nabídly teploty nad +10 °C a někdy dokonce i nad 15 °C, tak pak člověka hodně překvapí, když v druhé půlce března napadne sníh.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024