Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Únor světově druhý nejteplejší v historii

19. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 3. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zaujaly zejména extrémně vysoké teploty na Sibiři Únor světově druhý nejteplejší v historii Zdroj fotografie: 123rf Nový report americké NOAA opět poukazuje na to, že teploty na Zemi jsou aktuálně mimořádně vysoké. Průměrná teplota za únor byla druhá nejvyšší ze všech dosavadních únorů, zaostala jen za rokem 2016. Extrémně vysoké byly únorové teploty v Rusku, zejména evropské části, ale i v západní části Sibiře. A také v dalších státech východní Evropy. Odchylky od normálu byly v Rusku i vyšší než 5 °C v rámci celého měsíce, což je opravdu hodně. 

Na druhou stranu, chladnější než obvykle byl únor na Aljašce. Ale to je mnohem menší území, které nadprůměrnost Ruska nedokáže vyrovnat. Jinde ve světě nebyly v celoměsíčním vyjádření odchylky tak velké, celkově ale převládaly nadprůměrné teploty, jak se v posledních letech stalo zvykem. Rekordně teplý únor zaznamenali i v Karibiku. Průměr světové teploty se sice stále zvyšuje, ale teploty ho předhánějí, takže jsou stále nad průměrem. 

Co je zajímavé a varující, tak vysoké teploty jsou dosahovány navzdory tomu, že důležitá ENSO oscilace v Tichém oceánu není ve své teplé fázi, ale pouze v neutrální fázi. Proudění vzduchu a mořských proudů v Pacifiku je důležité i pro celkovou globální teplotu. Je tedy zvláštní, že teploty nejsou daleko od rekordů, i přesto, že jim aktuálná podmínky proudění až tolik nenahrávají. Svědčí to o tom, že oteplování klimatu akceleruje a až budou podmínky pro vyšší teplotu příznivé, zřejmě se dočkáme výrazného překonání globálního teplotního rekordu.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024