Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do pátku teplo, o víkendu prudké ochlazení, na hory i sníh!

17. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 3. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Rána budou zase mrazivá i v nižších polohách Do pátku teplo, o víkendu prudké ochlazení, na hory i sníh! Zdroj fotografie: 123rf.com Teploty vzduchu v těchto dnech nastoupily na čistě jarní režim, když překračují v denních hodinách už 15 °C, ve středu a ve čtvrtek mohou vystoupat místy až na 18 °C. K tomu bude převážně slunečno. V pátek čekáme od severu už přibývání oblačnosti a ochlazování, maxima by i tak ještě měla vystoupit k příjemným 15 °C, na jihu i více, na severu už méně. Pak nás ale o víkendu počasí může trochu zaskočit. 

V sobotu k nám pronikne velmi chladný vzduch od severu. Bude spojen se studenou frontou, která přinese déšť, na horách přecházející ve sněžení. V zadní části fronty se sněžení může objevit i v nižších polohách. Denní maxima už vystoupí jen na 4/8 °C, takže půjde o razantní snížení teplot proti pracovní části týdne. A v noci na neděli už se Česko zahalí do mrazu, aby v samotné neděli vystoupily denní teploty na pouhých 1/5 °C! Na horách čekáme celodenní mráz. Teplotám nepomůže výše ani slunečnější počasí.

Začátek příštího týdne naváže studeným počasím, takže ještě v pondělí by se denní maxima neměla dostat přes 5 °C a noční minima naopak budou klesat pod -5 °C. V průběhu týdne se pak bude postupně oteplovat, za stále slunečného počasí tak v polovině týdne vystoupí teploty asi na 10 °C a na konci příštího týdne se možná vrátí na současné hodnoty kolem 15 °. S ohledem na to, že konec příštího týdne bude už téměř na konci března, tak tyto teploty kolem 15 °C budou jen návratem k normálu, pokud k tomu tedy dojde, protože to už je přece jen docela daleko.

Nyní je podstatné, že o nadcházejícím víkendu zima ještě pořádně zatne drápy.




O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024