Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V noci na pátek napadne sníh, ale ne všude

27. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 2. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Největší nadílky se dočká Šumava V noci na pátek napadne sníh, ale ne všude Zdroj fotografie: 123rf Přes Česko přejde tlaková níže, která přinese zesílení větru a také vydatné sněžení. Pro meteorology to byla do poslední chvíle hodně komplikovaná situace a ještě i pár hodin před samotným přechodem níže existuje určitá nejistota v tom, jak moc velkou  část Česka zasáhne véítr a sněžení. Každý nový výstup z modelu se trochu liší. Ty poslední dost ubraly na síle větru. A trochu se snížil i odchad srážek.

Sněžení by mělo přejít během noci na pátek hlavně přes jih a jihozápad Česka. Čekáme taky vydatné sněžení především na Šumavě, kde nejspíš nasněží přes 10 cm sněhu. O něco méně sněhu, ale stále ještě kolem 5 cm, se čeká v celé jižní polovině Čech a patrně i na věší části Moravy. Sněžením by nicméně měl být naopak ušetřen sever Čech, zde čekáme jen přeháňky a to hlavně na horách- Nasněžíno tak bude v pátek ráno na většině území. Nicméně, už dopolede bude v nižších polohách sníh tát spolu s očekávanými teplotami nad nulou. 

Co se týče větru, jeho nebepečné zesílení očekáváme v noci na pátek v oblasti Šumavy, jihu Čech a Vysočiny. Nicméně novější výstupy už nehrozí zdaleka tak silným větrem, jako tomu bylo ještě před pár dny. Silnější vítr postihne hlavně Německo.

Na horách by pak mohlo vydatnějši sněžit ještě v sobotu dopoledne, ale jak se bude oteplovat, sněžení už zůstane jen v polohách nad 800 m a později spíše nad 1000m. V sobotu by se sněhu naopak měla dočkat spíše severní polovina Čech, tedy Krušné hory, Jizerské hory a Krkonoše, které teď v pátek zůstanou spíše stranou.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024