Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přichází opět oteplení, v neděli v Čechách až 14 °C

13. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 2. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Čeká nás příliv teplého vzduchu, výrazněji se projeví v západní části území Přichází opět oteplení, v neděli v Čechách až 14 °C Zdroj fotografie: 123rf Už od soboty k nám začne pozvolna pronikat teplejší vzduch od jihozápadu, ale v nížinách se to zatím příliš neprojeví. Maximální teploty budou podobně jako v pátek mezi 5 °C a 9 °C.

V neděli bude příliv teplého vzduchu od Atlantiku dál zesilovat. Nejvíce bychom to měli pocítit v jižních, středních a západních Čechách, kde by se mohla teplota vyšplhat až ke 14 °C anedají se ve vhodných lokalitách vyloučit i mírně vyšší teploty. Morava a pravděpodobně i Slezsko ale zůstanou chladnější s maximy většinou mezi 6 a 10 °C.

Velmi teplo bude i na horách a tak se dá čekat, že sníh dostane opět zabrat. Nejhorší bude v tomto směru situace asi na Šumavě, ale oteplení se projeví ve všech pohořích, příliv teplého vzduchu ve výšce nejvyšších hřebenů našich hor bude opravdu razantní.

Velmi vysoké teploty budou pokračovat i v pondělí s maximy převážně mezi 9 a 13 °C. Tentokrát může být nad 10 °C i na Moravě, ale situaci už začne komplikovat přicházející studená fronta. Oteplení tak ve východní polovině Česka může být jen krátké, případně se nemusí projevit vůbec. Zajímavá budou i noční minima z neděle na pondělí, je možné, že se na některých stanicích v Čechách teplota neklesne ani pod 10 °C.

Ochlazení přinese studená fronta, za kterou už k nám v úterý pronikne o trochu chladnější vzduch od západu. Na hory by se mělo vrátit sněžení a teploty kolem nuly. V nížinách ale zůstane kolem +7 °C.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024