Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Irácký Bagdád pokryl sníh

11. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 2. 2020 | mm, meteocentrum.cz;Daily Mail,Wash
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Stalo se tak po 12 letech a podruhé za posledních více než 100 let. Irácký Bagdád pokryl sníh Zdroj fotografie: 123rf Palmy v irácké metropoli se dočkaly nečekané přikrývky. Sněžit začalo už v noci a ráno se město probudilo do zimního dne. I když teploty lehce nad nulou zde nejsou v zimě tak výjimečné, sněžení je zde úplná rarita, naposledy se tak stalo v roce 2008 a předtím zde nesněžilo celé století.

Sněhu nenapadlo mnoho, nejvýše několik centimetrů, ale řada místních z něj měla neobvyklou radost. Místní obyvatelé neváhali a využili sníh ke koulování a dokonce i stavění sněhuláků. Někteří dostali do výbavy i tradiční červeno-bílý šátek. Mnozí zažili i velmi neobvyklé čištění auta od sněhu.

Sněžení do této subtropické oblasti přinesl na zdejší poměry velmi studený vzduch, v tradiční meteorologické hladině 850 hPa (asi 1500 m nad mořem) zde bylo dokonce chladněji než nad Českem. Díky tomu mohl sníh napadnout i v Bagdádu, který leží v nízko položeném údolí Tigridu.

Zdroj fotografie: dailymail.co.uk



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024