Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sucho z Česka nezmizelo, řekám i v podzemí chybí voda

24. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 1. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Projevy sucha nejsou nyní moc viditelné, na jaře se to ale může rychle změnit - pokud nepřijdou vydatnější srážky. Sucho z Česka nezmizelo, řekám i v podzemí chybí voda Zdroj fotografie: 123rf Na nedostatek vody v krajině nás může v lednu upozornit například pohled na koryta řek. Většinou z nich protéká méně než 50 % lednového normálu, lokálně jsme na méně než 10 % (Jevišovka, Velička). Relativně nejlépe jsou na tom toky na Ostravsku a místy pod horami.

To by samo o sobě nemusel být takový problém, pokud by bylo velké množství vody vázané ve sněhu. Ale to není. Podle údajů z pondělí odpovídá průměrná vodní hodnota sněhu v ČR pouhým 5 mm. Kromě hor ale sníh chybí úplně nebo je ho jen tenká vrstva, která na nasycení řek stačit nebude. Hory též nejsou zrovna zavalené sněhem, ale zdejší zásoby by tokům, které z nich vytékají, mohly na nějaký čas pomoci.

V rámci půdního profilu je na tom nejlépe svrchních 10 cm, které jsou nasycené většinou na více než 50 % využitelné vodní kapacity. Ve větších hloubkách se situace zhoršuje, mezi 50 a 100 cm hloubky má 40 % stanic půdu nasycenou méně než ze 30 %. Ojediněle se můžeme setkat s nasycením pod 10 %, to se týká třeba Ústí nad Labem. Měření hladiny podzemní vody ukazuje podprůměrné hodnoty na většině území Česka, lokálně jde dokonce o mimořádně podnormální stav.

Pro doplnění vod by bylo nejlepší vydatné sněžení s pozvolným odtáváním sněhu na začátku jara, ale počítají se jakékoliv výraznější srážky. Pokud na konci zimy nebo na jaře přijdou, může se situace výrazně zlepšit. Pokud ne, můžeme zažít další rok podobný létům 2015 a 2018.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024