Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pod inverzí se ochladilo, někde mrzlo i odpoledne

22. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 1. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ojediněle bylo i pod -10 °C. Pod inverzí se ochladilo, někde mrzlo i odpoledne Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Letošní leden je na inverzní situace opravdu bohatý. Tu aktuální způsobila tlaková výše, která nad naše území zasahuje ze západní Evropy. A kolem ní k nám opět pronikl ve výšce velmi teplý vzduch. O půlnoci z úterý na středu bylo ve výšce kolem 1500 m n. m. bylo přibližně +6 °C. Projevilo se to ale prakticky jen na horách, nad nulou bylo i na vrcholku Sněžky.

V nížinách a na vrchovinách bylo ale nefalšované lednové ráno. Na většině území bylo -2 °C až -7 °C. Našla se ale i chladnější místa - lehce pod -10 °C klesla teplota v Českém Krumlově-Přísečné a na -11 °C ve Svratouchu na Vysočině. Nezklamaly ani šumavské mrazové kotliny. Na Rokytské slati nebo na lokalitě Perla bylo až -18 °C. Nejde samozřejmě o žádné extrémy, ale kontrast s výše položenými pohořími je určitě zajímavý.

Přes den se inverze místy zmírnila a hlavně v západní části Čech bylo místy až kolem +4 °C. Při slunečném počasí tak odpoledne připomínalo spíš předjaří než vrchol zimy. Ale ne všude bylo přes den nad nulou. Část Moravy a severovýchodních Čech si inverzi udržela a zde bylo i přes den kolem -2 °C.

Během dne pozvolna od severu přibývala oblačnost slabé studené fronty. Ta přináší na hřebeny hor ochlazení, ale v nížinách, zejména tam, kde zůstala inverze, se může projevit i slabým oteplením. K tomu dochází pokud prochlazený přízemní vzduch pod inverzní vrstvou je studenější než dobře promíchaný vzduch za frontou. Takové oteplení už je hlášeno například ze Žacléře, kde silnější vítr rozbil inverzi a přinesl oteplení asi o 3 °C.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024