Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V příštím týdnu se obnoví inverze

19. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 1. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Současné ochlazení bude vystřídáno zase teplým prouděním V příštím týdnu se obnoví inverze Zdroj fotografie: 123rf Víkend nabídl aspoň na Moravě trochu zimního pohledu, když srážkové pásmo vlnící se fronty přineslo do východní poloviny Česka sněžení už v sobotu, v neděli ještě trochu přetrvalo, i když teploty šly v nižších polohách už zase lehce nad nulu. Ochladilo se nyní hlavně na horách, kde mrzne. Přišel k nám chladnější vzduch, ale hned od pondělí se situace zase začne obracet. S tlakovou výši se nad naší republiku zase nasune teplý vzduch a jen vznik inverze nás ochrání od výrazného oteplení.

Těžko se na příští týden předpovídá množství oblačnosti - kde vznikne inverzní vrstva, tam čekáme zataženo nebo mlhavo, kde nevznikne, bude i zcela jasná obloha. A obojí se pravděpodobně v rámci Česka vyskytne. Teploty budou nižší, v noci na úterý i na středu mohou klesnout poměrně výrazně pod nulu, kolem -5 °C. Přes den se budou pohybovat jen slabě nad nulou, právě v důsledku inverze. Už v úterý by ale v místech, kde se vzduch promíchá s vyššími vrstvami, mohlo být zase přes +5 °C.

Postupně během týdne bude vzduch nad námi stále teplejší, v pátek už by tak v oblastech bez inverze mohla telota překročit i 10 °C. Těch oblastí bez inverze však čekáme bude minimum a to jen v pohraničních podhorských oblastech. O příštím víkendu už je možné, že by do inverze přišly nějaké srážky, ale spíše je to méně pravděpodobné. I dál, až do konce měsíce ledna, počítáme s teplejším prouděním vzduchu, závěr měsíce by měl být ovšem už docela proměnlivý.

I když se o nějaké pořádné zimě mluvit nedá, v důsledku současného ochlazení a očekáváné inverze se dá říci, že teploty se nám dostaly na zhruba úroveń normálu.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024