Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Suché počasí končí, o víkendu přijdou srážky

15. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 1. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ale neměly by být příliš vydatné. Za víkend čekáme do 10 mm, na horách to může být více. Suché počasí končí, o víkendu přijdou srážky Zdroj fotografie: 123rf.com

První menší změna dorazí už ve čtvrtek, kdy by měl příliv teplého vzduchu ve výšce zeslábnout, což snad umožní protrhání nízké oblačnosti na většině území Česka. Odpoledne by tak mohlo být na řadě míst polojasné. Ale nemusí to být všude. Teploty vystoupí i na Moravě nad nulu, čekáme 3/7 °C, v Čechách (hlavně v jejich JZ části) až 9 °C.

V pátek se inverze opět zvýrazní a tento den tak přinese rozdělené počasí - místy slunečně a teplé, místy nízkou oblačnost a "jen" kolem 2 °C. Je těžké říci, kde přesně čekat zmíněnou nízkou oblačnost, nejnáchylnější ale bude Morava a severozápadní Čechy. Tímto dnem ale inverzní počasí prozatím končí.

V sobotu postoupí nad naše území studená fronta s deštěm, ale modely se zatím neshodují, jak daleko nad Moravu se stihne během soboty dostat. Asi od výšky 600 m by mělo sněžit. V tomto směru situaci trochu komplikuje inverze z pátku, která, pokud vydrží, by mohla hranici sněžení mírně snížit. To se týka především Moravy.

V neděli už čekáme spíš místní přeháňky, přibližně od 400 m sněhové. V pondělí by jich mělo ubývat a v úterý bychom se mohli dočkat i více slunečního svitu. Ale na delší slunučnou periodu to nevypadá, celkem rychle by se mělo obnovit SZ proudění a přinést více oblaků.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024