Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před námi další teplé dny, i na horách

10. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 1. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na Moravě bude dál teploty brzdit inverze Před námi další teplé dny, i na horách Zdroj fotografie: 123rf V pátek se počasí v Čechách proměnilo skoro v jaro, když odpolední teploty vystoupily v Praze a okolí až na 11 °C, což je na 10. leden skutečně dost. V dalších dnech sice už nepočítáme s tak vysokými teplotami, ale moc se neochladí. Maxima stále budou šplhat na hodnoty kolem 5 °C nebo i o něco více. Chladněji bylo v pátek na Moravě, kde se v pátek maxima dostala jen slabě nad nulu. O víkendu se teploty srovnají s Čechami, takže i zde bude kolem +5 °C. Srážky o víkendu nečekáme.

Příští týden bude nadále teplý. Na Moravě se zřejmě zase bude obnovovat inverze, která teploty přibrzdí. Ty se tak budou držet jen slabě nad nulou, v Čechách asi nebude problém se zase dostat nad +5 °C. Srážky moc nečekáme, protože bude převažovat vliv tlakové výše. A v teplém proudění se budou nad nulu dostávat teploty i na horách, po většinu času i v těch nejvyšších polohách. Už tak malé množství sněhu tak bude ještě klesat. Je otázkou, kolik bude oblačnosti to se nyní předpovídá trochu hůře.

Na konci příštího týdne by se proudění mělo malinko ochladit, ale žádný model nyní nepočítá s tím, že by nastal příliv studeného vzduchu, který by přinesl sněžení i do nižších poloh. A to minimálně do 20. ledna, spíše však ještě dál. Spíše se po 17. lednu může objevit více srážek, které by v nižších polohách byly deštové. Čekáme na to, až dojde k radikální přestavbě atmosférického proudění, jenže to se zdá nyní velmi stabilní. Shrnuto do krátké věty: pravá zima je stále v nedohlednu.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024