Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Západní proudění rozrušilo inverzi

7. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 12. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Čechách dnes teploty překročily 10°C, na Moravě a ve Slezsku bojovali s ledovkou. Západní proudění rozrušilo inverzi Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

V minulých dnech jsme psali o teplotní inverzi, která připravila pro většinu Česka teploty kolem nuly či spíše pod ní. Změna synoptické situace však dnes konečně přinesla oteplení, tedy alespoň pro západ našeho území.

Českou republiku nyní ovlivňuje především rozsáhlá tlaková níže nad Skandinávským pobřežím, po jejímž jižním okraji k nám dnes proudil teplejší vzduch od západu. Mírné západní proudění konečně způsobilo výraznější vertikální promíchávání vzduchu a narušilo tak zmiňovanou inverzi. To je patrné, pokud porovnáme pateční a sobotní odpolední teploty. Včera ve dvě odpoledne bylo v nižších polohách v Čechách mezi -2 – 3°C, nejtepleji přitom bylo v jižních Čechách, kde se již částečně povedlo inverzi rozrušit. Dnes již teploty ve středních a severních Čechách dokonce překročily 10° a teploty kolem nuly opět panovaly zejména blízko vrcholků v pohraničí.

Poněkud odlišná je situace na Moravě a ve Slezsku. V těchto oblastech i dnes přetrvávalo velmi slabé jižní proudění a ranní déšť dopadající na pochlazené povrchy vozovek a domů vedl k tvorbě ledovky, což potvrdilo v pátek vydávanou výstrahu. Jelikož se teploty na východě našeho území i dnes držely blízko nuly, ledovka tála pouze velmi pomalu a komplikovala dopravu. Zítra by však mělo teplejší počasí dorazit i na východ s odpoledními teplotami mezi 6 a 9°C.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024