Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Česka se vrací inverze

4. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 12. 2019 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tlaková výše se odsunula nad Balkán a k nám ve výšce začíná proudit teplý vzduch. Do Česka se vrací inverze Zdroj fotografie: 123rf Potom co k nám v minulých dnech pronikl studený vzduch a přinesl sněžení i do některých nížin se ke slovu dostává teplejší jihovýchodní proudění. Oteplení se ale projeví spíš ve vyšších hladinách atmosféry, při zemi se zatím bude držet chladný vzduch.

Situaci, kdy je ve větší výšce tepleji než níže nazýváme teplotní inverzí. Ta bývá často spojována s mlhami a nízkou oblačností. Ne vždy tomu tak musí být. Pokud je vzduch dostatečně suchý, nemusí se ani při inverzním zvrstvení nízká oblačnost vytvořit.

Počítáme, že ve čtvrtek a v pátek zůstane část našeho území pod nízkou oblačností a část bude mít alespoň odpoledne slunečno. Je však obtížné říct, která část Česka se dočká slunce. Nejvyšší pravděpodobnost na vyjasnění je na Ostravsku, v podhůří Šumavy a celkově na horách. Naopak s vysokou pravděpodobností zůstane pod oblačností Vysočina a část jižní Moravy.

Podle množství oblaků se budou lišit i teploty. Tam, kde bude zataženo, tak čekáme teploty ve čtvrtek jen kolem 0 °C, hlavně Vysočina tak může zaznamenat i celodenní mráz. Při vyjasnění mohou teploty vystoupat až na 3/5 °C, podmínkou je však aby se vyjasnilo dostatečně brzy, ne až odpoledne. V pátek očekáváme maxima v Čechách většinou mezi 2 a 6 °C, kolem nuly už spíš jen na Moravě.

Teplé a slunečné počasí by mělo převládat na hřebenech hor - zvlášť na Šumavě může být přes den i nad 5 °C. Změna počasí přijde od soboty, kdy fronta rozruší inverzi, přidá se déšť a na hory možná i sněžení.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024