Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Listopad byl extrémně teplým měsícem

2. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 12. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
I celý podzim byl teplotně výrazně nadprůměrný Listopad byl extrémně teplým měsícem Zdroj fotografie: 123rf Možná se to tak nemuselo zdát, ale letošní listopad patřil mezi nejteplejší v naší historii, i když na nejvyšší příčky a na rekordní listopad 2015 to přece jen nestačilo. Podle předběžných informací skončil listopad jako čtvrtý nejteplejší. Extrémně teplé bylo období od 15. do 29. listopadu. Chladnějších bylo jen pár dní kolem 10.-14.11., které byly teplotně průměrné, podprůměrná byla teplota ještě na úplném začátku, tedy 1. listopadu. Celkově byla odchylka od normálu zhruba 2,3 °C od normálu, ale to bude ještě třeba upřesnit po sečtení informací ze všech stanic.

Srážkově byl listopad více méně průměrný, ale většina deště se koncentrovala do první poloviny měasíce, kdežto ta druhá už byla suchá. S ohledem na mlhy a inverze se to však vizuálně tak nezdálo. Část srážek okolo 12. listopadu byla také ve vyšších polohách sněhová. Sníh se ale neudržel a během druhé poloviny listopadu odešel i z nejvyšších horských poloh.

S listopadem skončil i celý podzim. A také ten hodnotíme jako teplotně výrazně nadprůměrný, srážkově pak průměrný. Nejblíže normálu bylo září, následoval více nadnormální říjen a zmíněný listopad byl od průměru nakonec nejvzdálenější. Obecně se udržovalo teplotně nadprůměrné počasí, které bylo vždy jen na několik dní přerušováno krátkými vpády chadného vzduchu. Během celého podzimu lze identifikovat 5 vpádů chladného vzduchu, které trvaly vždy zhruba 4-5 dní. Extrémně vysoké teploty pak byly naměřeny zejména v polovině října.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024