Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Říjen byl na severní polokouli nejteplejší v historii

22. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 11. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V rámci celé planety skončil na druhém místě Říjen byl na severní polokouli nejteplejší v historii Zdroj fotografie: 123rf Posledních pět říjnových měsíců bylo z hlediska globální teploty zároveň pět nejteplejších říjnů vůbec. Vůbec nejteplejším říjnem byl zatím ten v roce 2015, ale hned na druhé místo se nově zařadil říjen letošní. Ztratil pouhých šest setin stupně! A pokud bychom vzali v úvahu pouze severní polokouli, tak v té byl říjen 2019 dokonce vůbec na historicky nejteplejší! Byť s rokem 2015 to byla takřka remíza. Na jižní polokouli se letošní říjen umístil na 3. místě.

Co bylo velmi zajímavé, tak i v tomto rekordně teplém říjnu se objevila část světa, kde bylo naopak extrémně chladno, a dokonce lokálně šlo i o vůbec nejchladnější říjen v dějinách - jednalo se o větší část USA, kromě východního pobřeží. Zejména tedy oblast Skalistých hor byla mimořádně studená. Chladno bylo i ve Skandinávii. Oproti tomu velmi teplý říjen zažil zbytek Evropy, Sibiř, severní část Kanady a nebo Aljaška. Na jižní polokouli bylo dost teplo v Austrálii a na jihu Afriky. 

Období od začátku roku do konce října je z hlediska globální teploty v žebříčku také na druhém místě. Je poměrně slušná šance, že poslední dva měsíce mohou posunout rok 2019 až do čela! I kdyby se to nestalo, bude rok 2019 dalším extrémně teplý a tím pádem i dalším, který potvrdí pokračující oteplování klimatu na Zemi. Za posledních 100 let se globální teplota zvýšila asi o 1,1 °C, z toho ale o 0,9 °C za posledních 50 let.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024