Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobota v Česku: Cheb +5 °C, Karviná +17 °C

16. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dnešní den přinesl opravdu velké teplotní rozdíly. Sobota v Česku: Cheb +5 °C, Karviná +17 °C Zdroj fotografie: 123rf

Zatímco na Moravu a do Slezska dnes proudil velmi teplý vzduch od jihu až jihozápadu, tak na západ Čech se dočasně natlačil chladnější vzduch od západu. Velké rozdíly mezi západem a východem republiky jsou v posledních dnech časté a očekáváme je i v některých dnech příštího týdne. Příčinou odlišných teplot jsou tlakové níže, které operují blízko našeho území a posílají k nám různě teplé vzduchové hmoty.

Nejtepleji dnes bylo na Ostravsku, kde na několika stanicích teplota dosáhla 16 °C, v Karviné bylo odpoledne dokonce 17 °C. Hodnota 16 °C byla naměřena i ve Vidnavě na severní straně Jeseníků. Předpokládáme, že za vysokými teplotami severně od moravskoslezských hor byl i fénový efekt, při kterém bývá nejtepleji právě na závětrné straně hor.

Teplo zde nebylo jen přes den, ale i v noci na sobotu. Například ve zmiňované Vidnavě se kolem 3 h ranní přechodně oteplilo lehce nad 15 °C. V Mořkově u Valašského Meziřící se prakticky po celou noc teplota držela mezi 13 °C a 15 °C.

Na zbytku území se teploty držely většinou mezi 10 °C a 14 °C. Další výjimkou, tentokrát v opačném směru byl západ Čech. V Plzni se teplota držela jen kolem 8 °C, dále na západ bylo ještě chladněji. Po ranním ochlazení teplota v Chebu vystoupila odpoledne jen nepatrně nad 5 °C a v Aši teplota sotva přesáhla 3 °C.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024