Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Říjen byl teplotně nadprůměrný, ale zdaleka ne rekordní

7. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Navzdory velmi teplému babímu létu zůstala průměrná říjnová teplota daleko od historických rekordů. Zajímá vás proč? Říjen byl teplotně nadprůměrný, ale zdaleka ne rekordní Zdroj fotografie: 123rf

Teplotní průměr celého měsíce totiž srazila dolů dvě poměrné výrazná ochlazení. První z nich jsme absolvovali hned v první dekádě měsíce, ještě předtím než začala hlavní fáze teplého počasí. Značný dopad na celkový průměr měl i propad teploty v posledních říjnových dnech. Například v Klementinu v Praze se průměrná teplota mezi 26. a 31. říjnem snížila o 10 °C.

Díky více než 200 let dlouhému měření právě v Klementinu můžeme výborně porovnat letošní říjnové podmínky s historickými daty. Desátý měsíc roku 2019 zde měl průměrnou teplotu 12,0 °C, to znamená o 1,3 °C více než je aktuální normál (1981-2010). Z předchozích 244 říjnů jich bylo dvacet dva teplejších než ten letošní. Nejvyšší průměrnou teplotu vykázal říjen 1795, kdy bylo ještě o 1,8 °C tepleji než letos. To je u průměru pro celý měsíc opravdu velký rozdíl.

Během letošního října se v Klementinu objevilo celkem 5 dní s průměrnou teplotou nad 15 °C, nejteplejší byl třináctý den měsíce, který zaznamenal průměrnou teplotu 17,9 °C. Nejstudenější den byl už zmíněný 31. říjen s průměrnou denní teplotou jen 3,5 °C.

I když zatím nemáme k dispozici celorepublikový údaj, tak očekáváme, že odchylka od průměru bude podobná té klementinské. To naznačují i už dostupné údaje pro Karlovarský a Plzeňský kraj. Tyto kraje zaznamenaly odchylky (od normálu 1961-2010) na úrovni 1,5 °C (Karlovarský) a 1,8 °C (Plzeňský kraj).



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024