Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Déšť, sníh i bouřky prochází Evropou

6. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 11. 2019 | ka, meteocentrum.cz, accuweather.co
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve Skotsku jsou ve vyšších polohách předpovídány sněhové přeháňky, ve Středomoří pozorovali bouřky. Déšť, sníh i bouřky prochází Evropou Zdroj fotografie: 123rf.com

Na zprávy o suchu by si nyní v západní a jižní Evropě vzpomněl jen málokdo, oblasti si totiž užívají velmi vlhkého začátku listopadu, a  srážkám zatím zdaleka není konec.

V západní Evropě nyní očekávají hned dvě tlakové níže za sebou, z nichž první by měla přes Britské ostrovy přecházet již ve čtvrtek a další v neděli. V neděli je místy očekáváno až 50 mm deště, a to zejména v Anglii a Walesu. V severním Irsku a ve Skotsku bude srážek méně, zato však ve vyšších polohách mohou být i sněhové. Kvůli nárazům větru i vytrvalému dešti se tak na Britských ostrovech očekávají značná zpoždění u hromadné dopravy, případně také výpadky elektřiny.

Zmiňované dvě tlakové níže se budou následně stáčet k jižní Evropě, kde však ještě předtím zažijí počasí příslušející u nás spíše létu. Už v úterý zalil déšť Korsiku, Sardinii a západní pobřeží Itálie, přičemž u Říma vzniklo několik bouřkových buněk. Další srážkové pásmo se taktéž v úterý dostalo přes Alpy směrem na Balkán. Ve středu pršelo zejména v jižní Itálii a na čtvrtek jsou předpovídány vytrvalé deště na západním pobřeží Řecka.

Déšť by to měl být velmi intenzivní, na mnoha místech by mělo napršet 50-100 mm srážek a místy dokonce až  150 mm. V jihovýchodní Evropě pak budou dešťové epizody pokračovat i během pátku a o víkendu. Kvůli možnosti nasycení půdy bude potřeba mít se na pozoru před častějšími pády stromů.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024