Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Fronta přinesla déšť hlavně na jihovýchod

5. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 11. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíce srážek spadlo západně od Mikulova. Fronta přinesla déšť hlavně na jihovýchod Zdroj fotografie: 123rf

V noci z pondělí na úterý a následně ještě dnes dopoledne přecházelo přes Česko směrem na východ zvlněné frontální rozhraní. Nejvíce se dalo pozorovat na jihovýchodě našeho území.

Na Vysočině, v jižních Čechách a na jižní Moravě začalo pršet již v časných ranních hodinách a kolem sedmé se již déšť objevil i na severní Moravě a ve Slezsku. Srážkové pásmo se postupně posouvalo směrem na východ a aktuálně již v Česku neprší prakticky nikde. Celkem do devíti večer napadlo na většině míst 6-12 mm/24 hodin. Nejvíce bylo naměřeno západně od Nových Mlýnů.

Fronta sice příliš ochlazení nepřinesla, přesto byla malinko znát, jelikož dnes teploty kulminovaly na 13,3°C ve Vidnavě již v 11:00 a poté začaly v naší republice postupně klesat. V porovnání se včerejším dnem tak byly teploty ve tři odpoledne o 4°C nižší, a v porovnání s nedělí dokonce o 7°C!

Nyní by se teploty měly až do víkendu pohybovat kolem 10°C a srážek by již mělo být spíše méně. Modely se však na budoucím stavu přízemního tlakového pole, a tudíž i počasí, výrazně neshodují, situace se tedy ještě může značně změnit.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024