Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty nad 15 °C vydrží o víkendu i celý další týden

18. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 10. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pršet skoro nebude. Teploty nad 15 °C vydrží o víkendu i celý další týden Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz Říjen si své sychravé počasí vyčerpal zjevně hned na svém začátku a nyní se už nějakou dobu udržujeme v hezkých a příjemně teplých podzimních dnech. A výhled na další dny je v tomhle směru optimistický. Podle aktuálních předpokladů se až do soboty 26. října udrží nad střední Evropou nadprůměrně teplá vzduchová hmota, která by měla zajistit stálé teploty nad 15 °C.

Dny se mezi sebou budou lišit jen málo, a sice v množství oblačnosti. Té bude ale většinou tak průměrně, tedy nějaké polojasno až oblačno. Větší oblačnost bude třeba nyní v sobotu, naopak slunečná nás čeká neděle, která bude mít tendenci nabízet teploty až ke 20 °C. V polovině příštého týdne - od středy do pátku - bude vzduch nad naším územím vůbec nejteplejší, ale vzestupu teplot nad 20 °C bude patrně bránit inverze. To však bude ještě předmětem upřesnění předpovědi.

Co je zajímavé, modely neukazují téměř žádné srážky na celých příštích 10 dní. Ne že by nemohlo ani kápnout, třeba v sobotu na západě Čech může lehce zapršet, ale celkově se nemusíme bát propršených dní. Modely se výrazněji rozchází od neděle 27. října, některé indikují i velmi silné ochlazení v závěru měsíce, ale v tom se ještě hodně liší na to, abychom to mohli vydávat za předpověď- na neděli 27. října je rozdíl v předpovědních modelech už 15 °C... to si budeme muset ještě počkat na upřesnění.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024