Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Opožděné léto zavládlo ve větší části Evropy

13. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 10. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve Španělsku ještě naměřili tropické třicítky Opožděné léto zavládlo ve větší části Evropy Zdroj fotografie: 123rf Půlka října se z hlediska počasí nezdá být už úplně ideálním termínem na cestování po Evropě, nicméně v současné době to není jen Česko, které nabízí krásné slunečné a teplé počasí. Teplý vzduch proniká do větší části Evropy s výjimkou té severní. V sobotu se maximální teploty dostaly na jihu Španělska ve vnitrozemí až na 33 °C! Tropická třicítka těsně padla i na jihozápadě Francie, v oblasti kolem Paříže překračovala maxima 25 °C, zejména pak v neděli. V zemích sousedích s Českem byly teploty obdobné jako u nás, těsně se blížily 25 °C, ale spíš byly pod touto hranicí.

Krásně teplo je i na jihovýchodě Evropy, balkánské země (Černá Hora, Kosovo, Srbsko) měly maxima kolem 27 °C. Ale třeba severní polovina Itálie nebo Chorvatsko už mají maxima jen lehce nad 20 °C, takže na koupání už to zde opravdu není. Kde by to bylo ještě na plavky, to je Řecko, ale zejména pak jihu Turecka a Kypr. Zde také vidíme ještě tropické třicítky. Egypt je samozřejmost, tam je teplo tradičně až od listopadu. Bulharsko má teploty kolem 23 °C.

Podzim je cítit v severní a severozápadní Evropě, třeba ve Velké Británii, Dánsku a ani na jihu Skandinávie nebylo překročeno za celý víkend 15 °C. A v zemích jako Švédsko a Finsko teploty hodně rychle klesají směrem k severu, kde maximální teploty zůstávají už jen kolem bodu mrazu! A to i v nížinatých polohách. 

Říjen umí hodně rozdílné typy počasí, v minulosti už bylo v Česku běžně v tuto část roku mnohem chladněji, třeba přes 4 lety v roce 2015 se 13. října pohybovaly denní teploty pouze okolo + 5°C. Letos bylo nakonec na několika místech naměřeno v neděli i přes 25 °C, padl rekord v Klementinu a nejvyšší teplota v Neumětelích dosáhla až na 26,4 °C!



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024