Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Babí léto začíná, ale počítejte i s mlhami

11. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 10. 2019 | mm, meteocentrum.cz;
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
O víkendu očekáváme na řadě míst překročení 20 °C. Babí léto začíná, ale počítejte i s mlhami Zdroj fotografie: 123rf.com

Už během pátku k nám začal proudit teplejší vzduch od jihozápadu a jeho příliv bude i nadále pokračovat a dokonce zesilovat. Protože se budeme navíc nacházet na okraji tlakové výše, je zřejmé, že podmínky pro nástup babího léta jsou nachystané.

Pravděpodobně se ptáte jaké počasí a teploty můžeme tedy očekávat. Víkend by měl převážně slunečný, ale místy se hlavně ráno a dopoledne budou objevovat mlhy, případně i nízká oblačnost. Ale nejpozději kolem poledne by se měly většinou rozpouštět a odpoledne by mělo být slunečné na velké většině území. Nejvyšší šanci na mlhu vidíme v údolích řek a dalších sníženinách, na nízkou oblačnost bývá citlivá oblast JZ Moravy mezi Brnem a Jihlavou, ale nemůžeme ji vyloučit ani na dalších místech. Slunečné a teplé počasí by mělo vládnout nad hřebeny našich hor, kde bude tepleji než mnohdy v létě.

Nejvyšší teploty čekáme po oba víkendové dny v Čechách, kde by se měly v sobotu dostat na 19/23 °C, v neděli dokonce na 20/24 °C. Jen nepatrně chladněji by mělo být ve Slezsku. Morava se stále jeví jako o něco chladnější oblast s teplotami většinou 17/21 °C.

Pondělí a úterý se ponesou v podobném duchu jako víkend, jen mlh a nízké oblačnosti by mohlo být o trochu více. V úterý nebo ve středu očekáváme i přechod velmi slabé studené fronty. Za ní je ještě možnost přechodného protrhání oblačnosti, tak se možná dočkáme další periody babího léta. Na další víkend už se ale předběžně rýsuje více oblačnosti a možná i srážek.





Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024