Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Středeční déšť, aneb kolik napršelo?

9. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 10. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po sušším začátku týdne se v úterý a hlavně ve středu vrátil déšť. Středeční déšť, aneb kolik napršelo? Zdroj fotografie: 123rf

Srážky do Česka začaly přibývat už během úterního dne. Déšť se postupně rozšířil na většinu území a do půlnoci spadlo většinou od 1 do 8 mm vody. Většího přídělu srážek se dočkaly hory v Čechách, kde lokálně spadlo i přes 20 mm vláhy. Naopak na východě Moravy, kam déšť dorazil později, se úhrny do úterní půlnoci pohybovaly většinou jen do 2 mm.

Do rána déšť na většině území ustal, ale přes den se začal od jihu zase vracet. Kolem 15 h začaly srážky nad Čechami zesilovat. Postupně se toto rozsáhlé pásmo deště přesunulo i nad Moravu a Slezsko. Na rozdíl od úterý se ve středu větších úhrnů dočkaly právě východní části republiky.

Během pouhých šesti hodin, mezi 16 h a 22 h, spadlo na velké části jižní, střední a východní Moravy 10-15 mm srážek. Na Břeclavsku a Znojemsku to bylo dokonce až kolem 20 mm za několik hodin, při nejsilnějších srážkách spadlo i více než 10 mm za hodinu. Na říjen se jedná (zvlášť na srážkové poměry jižní Moravy) o velmi slušné úhrny.

Dalších 20-30 mm spadlo od středeční půlnoci (do 23 h) i na řadě horských stanic po celém Česku, například v Prášilech na Šumavě (29 mm), v Luisině údolí v Orlických horách (23 mm), lehce přes 20 mm zaznamenaly srážkoměry i na některých stanicích v Beskydech, Jeseníkách i Krkonoších. Na horské poměry ale nejsou tyto úhrny nijak mimořádné.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024