Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Dvě studená, místy mrazivá rána

8. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 10. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Studený vzduch k nám pronikl v týlu tlakové níže, která přinesla déšť v sobotu. Dvě studená, místy mrazivá rána Zdroj fotografie: 123rf

Ale samotný příliv chladného vzduchu by zatím na mráz v nižších polohách nestačil. K propadu teploty přispěl i další důležitý prvek - tím, jak se nad naše území rozšiřoval výběžek vyššího tlaku, tak se hlavně v severovýchodní části republiky protrhávala oblačnost. A právě kombinace studeného vzduchu a malé oblačnosti umožnila dosažení záporných teplot na řadě míst i mimo horské oblasti.

A kde bylo nejchladněji? Pondělní ráno přineslo nejsilnější mráz na Jizerku, kde naměřili zimních -9,5 °C. Jen o dvě desetiny stupně více bylo na Luční boudě v Krkonoších. Na hodnotě -6,7 °C se zastavil pokles teploty na Bílém potoce v Jizerských horách. Záporné hodnoty mohli lidé odečítat i v některých velkých městech, například v Hradci Králové (0/-1 °C) nebo v Ostravě (-1/-2 °C).

V noci na úterý bylo kolem -7 °C zaznamenáno na Jizerce a v Orlickém Záhoří, které, jak název napovídá, leží za hlavním hřebenem Orlických hor blízko hranice s Polskem. Tentokrát se lehce mrazivého rána dočkalo i Brno. Velmi studené ráno měla v úterý východní Morava, v Hošťálkové se teplota přiblížila k -5 °C, tři stupně pod nulou byly i ve Vsetíně.

Nemáte pocit, že by na prvních příčkách měly být slavné šumavské slatě? Nezapomněli jsme na ně, ale kvůli oblačnosti a celkově špatným podmínkám pro noční prochlazování zde teplota neklesla výrazněji pod -3 °C. Ale můžeme si být jisti, že během zimy o nich ještě uslyšíme.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024