Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pořádný déšť v celém Česku

5. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 10. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Extra-tropická níže Lorenzo přinesla do Bílých Karpat téměř 50 mm srážek. Pořádný déšť v celém Česku Zdroj fotografie: 123rf.com

Dnešní deštivé počasí v Česku bylo zapříčiněno ne zcela obvyklou synoptickou situací. Nad Českou republikou se totiž dnes v odpoledních hodinách nacházel střed extra-tropické cyklony Lorenzo. To vedlo k tomu, že zatímco na Moravě ještě převládalo proudění od jihu, v Čechách docházelo postupně ke změně na severní proudění. Právě díky jižnímu proudění se dnes kolem druhé odpoledne objevovaly na jižní Moravě srážky konvektivního původu včetně blesků, přestože období zvýšené četnosti bouřek již pomalu končí.

Déšť dnes zalil prakticky celé území Česka. Nejvíce přitom napršelo na slovenském pohraničí, jelikož v Bílých Karpatech naměřili dnes k 18:00 až 47 mm srážek/24 hodin. Přes 30 mm za 24 hodin změřili také na Šumavě či v Krkonoších. Ve zbytku naší republiky pak napršelo nejčastěji mezi 5-15 mm.

Z map radarových odhadů srážek bylo přitom výrazně patrné, jak se srážková oblaka přesouvala postupně od západu na východ. Zatímco v sedm ráno naměřili na Moravě spíše jen 2 mm, v osm večer již naopak pršelo spíše jen nad severovýchodními Čechami a Moravou, zatímco ve zbytku Čech již déšť spíše ustával.

Déšť provázely také nižší teploty vzduchu. Nejvýše dnes teplota vystoupila v Pohořelicích na jižní Moravě, kde v jednu odpoledne naměřili přes 15°C. Ve zbytku území pak byla maxima nejčastěji mezi 8-12°C. Zítra se sice budou teploty pohybovat v podobném rozmezí, srážek by však již mělo být výrazně méně.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024