Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Letní období bylo nad oceány nejteplejší v dějinách

30. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 9. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Také nad pevninou nebylo daleko od rekordů. Letní období bylo nad oceány nejteplejší v dějinách Zdroj fotografie: 123rf Americká NOAA ve své zprávě o průběhu uvedla, že podle jejích statistik se období červen-srpen zařadilo mezi nejteplejší v dějinách. Z hlediska teploty nad oceány bylo dokonce na prvním místě a překonalo léto roku 2016. Na pevninou se teplotní odchylka dostala na třetí místo v historických tabulkách, a jako celek při spojení pevniny a oceánů pak na místo druhé (za rok 2016). Dá se říci, že průměrná teplota nad oceánem je z hlediska vývoje klimatu důležitější, protože zde méně kolísá než nad pevninami. 

K mimořádně teplému létu přispěla tentokrát zejména Evropa včetně naší republiky, neboť v Česku zrovna bylo léto 2019 úplně rekordní. Na druhou stranu, některé části Kanady, Ruska nebo Indonésii zažily léto podprůměrné. 

Pokud bychom vzali rok 2019 od začátku do konce srpna, tak je zatím z hlediska teploty na 3.místě za roky 2016 a 2017. Do konce roku má šanci poměrně bez problémů překona v žebříčku rok 2017, který byl v závěru chladnější. Na rok 2016 zatím letošek dost ztrácí, ale i konec roku 2016 byl malinko chladnější, a tudíž šance na jeho překonání stále existuje. Spíše ale předpokládáme, že rok 2016 si prvenstní pro letošek uhájí a rok 2019 bude bojovat o další medailové pozice.

I letos se tedy trend teplování klimatu potvrzuje dalším velmi teplým rokem, což dokládají podobnými výsledky i další instituce, nejen NOAA. Podobný obrázek ukazují i data ze satelitů, podle nich se teplota od 80. let zvýšila už asi o 0,6 °C. Nepřímým důkazem oteplování klimatu jsou pak úbytky ledovců po celém světě a rostoucí hladina oceánů, způsobenám táním ledovců i tepelnou roztažností vody.

O tématu změn klimatu jsme psali i včera.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024