Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Větrný víkend pro západní Evropu

19. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 9. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vítr na Britských ostrovech může v sobotu dosáhnout 50 km/h. Větrný víkend pro západní Evropu Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Zatímco před námi je poměrně slunečný konec týdne, v západní Evropě tak klidně nebude. Přestože i zde by mělo být poměrně teplo, víkend jim zkazí silný vítr.

Ten souvisí s rozsáhlou oblastí nízkého tlaku vzduchu v přízemním tlakovém poli, která se zatím ještě nachází jižně od Grónska. Tato oblast je ve skutečnosti extra-tropickou cyklonou Humberto a jak právě zjišťují na Bermudách, stále v ní fouká v nárazech až 200 km/h. Podle modelu GFS se však tato oblast bude postupně přesouvat směrem na západ, nadále zeslabovat a v neděli se již bude rozprostírat mezi severním pobřežím Pyrenejského poloostrova a Islandem.

V sobotu je nejsilnější vítr očekáván nad Velkou Británií, kde by mohl dosáhnou rychlosti až 50 km/h. Největrněji by přitom mělo být kolem poledne v severozápadní Anglii. Jen o pár kilometrů nižší rychlost větru lze očekávat v Bretani, obecně na západním a jižním pobřeží Francie a také v centrálním Španělsku. Právě ve Španělsku a Francii bude třeba opatrnosti i v neděli, jelikož se tato tlaková níže bude pohybovat spíše pomalu.

V pondělí začne tato tlaková níže ovlivňovat také počasí v České republice, pravděpodobnost silného větru u nás však pomalu klesá.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024