Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ozonová díra bude je letos nejmenší za posledních 30 let

17. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 9. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Můžou za to především mimořádné povětrnostní podmínky. Ozonová díra bude je letos nejmenší za posledních 30 let Zdroj fotografie: NASA O tzv. ozonové díře se v posledních letech mnoho nemluví - ačkoliv ještě v 90. letech se jednalo o hrozbu považovanou mnohými za vážnější problém než oteplování klimatu. V důsledku používání freonů začala být poškozována vrstva stratosférického ozonu, která chrání naší planetu před škodlivým (i rakovinotvorným) ultarfialovým zářením ze Slunce. Už v roce 1987 se většina států světa dokázala dohodnout na omezení produkce těchto plynů v tzv. Montrealském protokolu. A výsledky se skutečně dostavily!

Po roce 2000 se ozonová díra začala skutečně zmenšovat a tedy se ozonová vrstva pomalu vracet do původního stavu. Letošní rok budiž vyvrcholením těchto snad, kdy se zdá, že ozonová díra bude tak malá, jak byla ještě v 80. letech, a že bude tedy nejmenší za posledních 30 let! Ozonová díra se nachází v oblasti poblíž Antarktidy na jižní polokouli a každý rok dosahuje nejvěští rozlohy v září a říjnu. Ozon ničí zejména kombinace nízkých teplot ve stratosféře a současného silného slunečního svitu. 

Na první pohled je to skvělá zpráva, ale platí to jen napůl. Určitě je dobře, že úsilí států světa vedlo k úspěšnému omezení freonů a následně došlo k  obnovování ozonové vrsty. Současně ale je třeba v letošním vžvoji vidět další dva aspekty: za prvé se jedná částečně o náhodou způsobenou vhodném proudění kdy je ve stratosféře nebývale teplo. To zabraňuje jevu, který ozon ničí. A s tím souvisí aspekt druhý - oteplování klimatu je možná naším pomocníkem v boji proti ozonové vrstvě.  

Vědci sice nemají v tomto směru zdaleka vše vyzkoumané, ale je možné, že oteplování klimatu nás jako doprovodný jev zbavuje problému ozonové díry. Ve vyšších teplotách se ozonu daří dobře. Snahy států světa se i proto už mnoho let upírají spíše na problém oteplování klimatu, zatímco ozonová díra se zdá být už "vyřešena, což se letos výrazně potvrzuje.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024