Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Deště posledních týdnů výrazně zmírnily sucho v Česku

13. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 8. 2019 | mm, meteocentrum.cz;Intersucho,ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vypadá to, že extrémní situace z loňského srpna se opakovat nebude. Zcela zažehnáno však sucho není, setrvává hlavně ve větších hloubkách. Deště posledních týdnů výrazně zmírnily sucho v Česku Zdroj fotografie: 123rf Stav sucha v Česku pravidelně každý týden vyhodnocují odborníci sdružení v projektu Intersucho. Zatím poslední zpráva se vztahuje k neděli 11.8., nejsou v ní ještě zahrnuty srážky vypadnuvší během pondělí a úterý.

Během července nebyl stav půdní vláhy příliš dobrý, největší suchu bylo kolem 10.7, kdy nejzávažnější 5. kategorií sucha bylo zasaženo kolem 60 % území. Kolem poloviny měsíce jsme zaznamenali na řadě míst zlepšení, podíl nejhůře zasažených lokalit se snížil pod 20 %, nicméně sucho v nějaké formě setrvávalo na velké většině území. Suché počasí kolem 25.7. přineslo opět mírné zhoršení stavu, naštěstí ne na takovou úroveň jako počátkem měsíce.Nebýt dalších srážek, tak by se situace mohla po několik týdnech dostat na úroveň roku 2018.

Naštěstí už v posledních dnech července začaly srážky aspoň někde vláhu doplňovat. Od té doby s drobnými výkyvy sledujeme setrvalé zlepšování situace. Podíl 5. kategorie se za poslední dva týdny snížil z 23,6 % na 1,4 %. Podstatně se zlepšila situace hlavně ve svrchním horizontu 0-40 cm, hlouběji bohužel na řadě míst zůstává výrazný nedostatek vláhy, nejhorší je v tomto směru situace v severních a západních Čechách.

Zatím nemáme informace o tom, jak přesně se projevily srážky posledních dní (většinou 5-20 mm, ojediněle přes 30 mm), ale určitě zlepšily situaci hlavně v povrchové vrstvě. Na doplnění podzemních vod, které napájí řeky v době sucha, to asi stačit nebude. Tomu by mohl pomoci vlhký podzim a zima s dostatkem sněhu nejen na horách, ale i v nižších polohách.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024