Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Červenec byl v Česku skoro o 2 °C chladnější než červen

9. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 8. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ačkoliv v průměru bývá červenec teplejší než červen, letos si oba měsíce pořadí prohodily. Po extrémně teplém červnu jsme se tak dočkali alespoň částečné úlevy. Červenec byl v Česku skoro o 2 °C chladnější než červen Zdroj fotografie: 123rf.com Podle aktuálního vyjádření klimatologů dosáhla průměrná měsíční teplota v červenci na našem území 18,8 °C, což je stále o 1 °C tepleji než dlouhodobý normál. Pokud by se čtenáři uvedená teplotá zdála nízká, tak připomínáme, že do výpočtu průměrné teploty vstupuje kromě odpoledního záznamu i ranní a večerní teplota (v době letního času jde o měření přibližně v 8 h, 15 h a 22h).

Na kladné teplotní odchylce se podílelo hlavně několik dní na počátku měsíce a potom období od 18. do 31.7. Naopak nejchladnějším dnem byl 9. červenec s výraznou zápornou odchylkou blízkou 4 °C. Dozvukem červnových veder byla i nejvyšší teplota zaznamenaná během uplynulého měsíce - 1.7. dosáhla teplota v Kuchařovicích na Znojemsku 38,4 °C, následná fronta už teploty srazila dolů.

I když asi ne každý byl s ochlazením v době dovolených spokojený, tak předpokládáme, že nižší teploty a občasná oblačnost pomohly trochu snížit výpar z krajiny. Zavlažení půdy srážkami bylo, jak je v létě obvyklé, značně prostorově nerovnoměrné. V průměru spadly asi 2/3 normálního množství. Relativně nejlépe dopadly některé oblasti na jižní a střední Moravě (Pálava, Kroměřížsko), okolí Českých Budějovic a několik dalších lokalit, které zasáhly intenzivnější deště. Zde spadlo lokálně i o 20 % víc vody, než je obvyklé. Naopak řada míst hlavně na severu území, se nedostala ani na 40 % normálu. Systematického celoplošného doplnění vláhy jsme se tak nedočkali, uvidíme, jak si v tomto směru povede srpen.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024