Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Studená fronta přinesla až 57 mm srážek.

21. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 7. 2019 | ka, meteocentrum.cz, blesky.bourky.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíce napršelo v Moravskoslezských Beskydech a na Kroměřížsku. Studená fronta přinesla až 57 mm srážek. Zdroj fotografie: 123rf

Teplé letní počasí bylo v neděli narušeno studenou frontou, která dnes v ranních a dopoledních hodinách přecházela přes Českou republiku. Přestože fronta opouštěla území Česka již kolem poledne, dešťové přeháňky a bouřky byly patrné až do večerních hodin.

Již v časných ranních hodinách začaly přeháňky v západních Čechách a  dopoledne se přesunuly nad střední až východní Čechy. Ve tři hodiny již srážky zasáhly i celou Moravu, kde také napršelo nejvíce. Extrémní srážkové úhrny zaznamenali na návětrných svazích Moravskoslezských Beskyd, kde naměřili 57 mm srážek za šest hodin. Příliš pozadu nezůstalo ani Kroměřížsko, kde zaznamenali 47 mm za 6 hodin. Ve zbytku Česka pak napršelo převážně jen do 10 mm.

Studená fronta se však projevovala nejen přeháňkami, ale také bouřkami. První bouřky byly zaznamenány v jihozápadních a severozápadních Čechách již kolem půlnoci, v ranních hodinách jich bylo nejvíce na Moravě a ve Slezsku. Odpoledne a navečer pak byly blesky zaznamenány zejména ve středních Čechách a na Vysočině. Nejvíce výbojů se nad Českou republikou vyskytovalo kolem desáté hodiny dopoledne.

Fronta přinesla ochlazení do téměř celé České republiky – zatímco včera se polední teploty v Česku pohybovaly převážně mezi 25-29°C, dnes bylo na většině území v tuto hodinu spíše mezi 18 a 23°C. Výjimkou byla jižní a východní Morava a Slezsko, kde se fronta ještě nestihla projevit, a proto zde teploty přesahovaly 31°C. V následujícím týdnu opět očekáváme velmi postupné oteplování zpět k teplotám nad 30°C.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024