Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vedra se zatím odkládají, počasí bude jen příjemně letní

18. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 7. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty nepůjdou v dohledné době výrazně nad 30 °C Vedra se zatím odkládají, počasí bude jen příjemně letní Zdroj fotografie: 123rf Ačkoliv původní předpoklady slibovaly příchod tropického počasí už o blížícím se víkendu, nakonec se nám situace trochu změnila a teploty nebudou až tak vysoké. A v příštím týdnu se ustálí poblíž tropické třicítky, nicméně ji spíše nebudou moc překračovat. Horká vlna se usadí západněji od našeho území, z čehož také vyplývá, že na západě Čech bude tendence k vyšším teplotám než na východě Moravy a ve Slezsku. 

Čtvrteční i páteční počasí budou ve znamení proměnlivé oblačnosti a lokálních přeháněk, kterých bude v pátek výrazně více než ve čtvrtek. Teploty se přitom budou po oba dny pohybovat okolo 25 °C. Hezká bude sobota, která by měla nabídnout jasnou až polojasnou oblohu s teplotami 26/30 °C. Na západě Čech se večer už mohou objevit bouřky z blížící se studené fronty. Ta bude přecházet v neděli, kdy čekáme hlavně dopoledne velkou oblačnost a místní déšť. Po přechodu deště se zase trochu vyjasní a nečekáme výraznější ochlazení, takže i nedělní maxima vidíme na 26/30 °C. 

V příštím týdnu očekáváme, že by mělo převládnout slunečné počasí beze srážek. A teploty se ustálí na hodnotách nejčastěji 26/30 °C, s tím že začátek týdne bude spíš lehce chladnější a jeho druhá polovina už dá větší šanci na překonání tropické třicítky. Hlavní vlna horkého vzduchu se ovšem prosadí v západní Evropě, u nás tedy nečekáme opakování extrémních veder jako v červnu. Pokud budou teploty nad 30 °C, tak spíš v Čechách. Morava a hlavně Slezsko se ocitnou v trochu chladnější vzduchové hmotě.

Do konce července tedy čekáme vcelku nudné a stabilní počasí, které zhruba odpovídá červencovému normálu, jen bude méně bouřek než obvykle. Teploty budou přát letním aktivitám, ale extrémní vedra se nám nejspíš nyní vyhnou.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024